Juli 2024

De Culturele Dagen en ICB-vergaderingen in Bordeaux liggen achter ons. Wat een prestatie hebben onze Franse lyceumclubleden geleverd om op korte termijn zo een prachtig programma te organiseren en gastdames te zijn voor DRIEHONDERD lyceumgasten.
Hulde voor de organiserende lyceumclubleden van Bordeaux!

De IBC-vergaderingen zijn ook achter de rug. 
* Bij het agendapunt: congres 2025, liet Nieuw-Zeeland weten een nieuwe website te hebben gemaakt met onder het kopje “Conference 2025” alle informatie over het IALC Congres in 2025.
Onze webmanager Melanie heeft deze informatie geplaatst onder “internationaal”.
* Bij het agendapunt: internationale betrekkingen heb ik op verzoek van ons Amsterdamse lid Ems Magnus aandacht gevraagd voor het internationale Zoomidee van Ems.
Zoals wij allen weten is Ems tijdens de Covid begonnen met het “fenomeen” Zoom en daar hebben we allemaal van mee kunnen genieten. Ems heeft voor september en november twee geweldige sprekers kunnen vastleggen.
Omdat de Lyceumclub-gedachte internationaal is, bedacht Ems dat er wellicht in andere landen ook lyceumclubleden zijn die samen met Ems willen nadenken op welke wijze zij wellicht een paar keer per jaar internationale Zooms kunnen organiseren.
Wat een geweldig idee van Ems! Hopelijk krijgt zij lyceumclubleden wereldwijd enthousiast voor haar idee.

100 deelnemers kunnen via Zoom meedoen. Dus mocht je geïnteresseerd zijn in onderstaande zoom dan kun je je aanmelden bij Ems. 

Een hartelijke groet,

Namens de Federatie,
Madeleine van der Vlist.


Donderdag 12 september 10.30 uur – ZOOM VOORDRACHT – Richard Walsh – : “The Particular Nature of the U.S. Presidential Election” – in het Engels
Een speciale reden om weer een ZOOM voordracht te organiseren is het complexe systeem van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit doen we op 12 september om 10.30 uur, door Richard Walsh.
Richard heeft meer dan 25 jaar gediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS en bekleedde verschillende consulaire functies in Zuid Amerika, Afrika en Azië. Hij zal kijken naar de Grondwet, en wat dat betekent in de huidige, sterk gepolariseerde Amerikaanse politiek met een handvol strijdtonelen. Vervolgens zal hij zich richten op een aantal kwesties die de uitkomst zouden kunnen bepalen: de perceptie van de economie, abortus, migratie, vergelijking met de presidentsverkiezingen van 1948 en 1956, en de impact van de laatste verkiezingen. 
Een aantal factoren, zoals leeftijd, polarisatie, percepties en terugkerende kwesties, maken de presidentsverkiezingen van 2024 tot een potentieel keerpunt in de politieke geschiedenis van de VS.

Richard Walsh is afgestudeerd aan de School of Foreign Service aan de Georgetown University en behaalde zijn Masters en PhD in internationale betrekkingen aan de Universiteit van South Carolina.  Voordat hij bij de buitenlandse dienst kwam, was hij universiteitsprofessor aan de Universiteit van Wittenberg in Ohio en aan de faculteit van het US Air War College op Maxwell AFB in Alabama. Hij doceerde een verscheidenheid aan cursussen met betrekking tot internationale betrekkingen, Oost-Aziatische en Chinese politiek, Amerikaanse politiek en buitenlands beleid en nationale veiligheidsstudies.

De voordracht duurt ongeveer een uur met gelegenheid tot het stellen van vragen naderhand.

Gelieve je op te geven bij Ems Magnus – magnusems@gmail.com vóór 9 september. Noem daarbij jouw Lyceumclub. Je ontvangt de zoom uitnodiging op 11 september, dus 1 dag van te voren.
Aangezien Richard’s echtgenote de belangrijke functie van Deputy Principal Officer heeft op de  U.S. Consulate General in Frankfurt (de grootste Consulate General van de VS) mogen wij om diplomatieke redenen de voordracht niet opnemen.

Wij hopen op een belangstellend, internationaal gehoor, want we nodigen ook LC leden uit andere landen uit. Het maximum aantal deelnemers is 100, dus geef je vroegtijdig op!! 

Leden van de LC’s Groningen, Nijmegen en Amsterdam

kunnen elkaars activiteiten volgen.
Bovenaan op de pagina “activiteiten” onder de buttons Activiteiten van LC Amsterdam, Groningen en Nijmegen kunnen de activiteiten, die ook bestemd zijn voor de andere clubs, staan.